Her finner du informasjon om ANFO Effekt og svar på ofte stilte spørsmål. ANFO Effekt ble introdusert høsten 2012. Vårt mål var å engasjere hele bransjen og åpne opp for alle former for virkemidler. Etter 7 år har vi fått inn imponerende 792 case, de aller fleste av meget høy kvalitet.
Et viktig formål med konkurransen, i tillegg til å premiere de som fortjener det, er at de premierte cases kan virke som læring og inspirasjon for andre. Dette muliggjøres ved adgang til en åpen webløsning som er søkbar og strukturert. Det kan tas forbehold om at deler av caset ikke skal publiseres, men kun være gjenstand for juryering.
Målsettingen skal være klart definert og effekten målt i henhold til samme målsetting. Vi gleder oss nok en gang til mange bidrag!
Hva er effekt?
Hva menes med effekt i denne sammenheng?
Effekt defineres i denne sammenheng som markedsføringsinnsats som gir atferdsendringer og/eller holdningsendringer. I tillegg vil også endringer i kunnskap vektlegges, spesielt i cases hvor ikke tydelige rent kommersielle måleparametere er fremtredende. Husk at det er fullt mulig å hevde seg i konkurransen ved kun å vise til atferds-/handlingseffekter, men det derimot er vanskelig å hevde seg kun ved å vise til kunnskapseffekter.
Eksempler på atferds-/handlingseffekter er:
Eksempler på holdningseffekter er:
Listen på kunnskapseffekter er:
Vurderingskriterier
Det er ingen krav til virkemidler. Et godt case kan fokusere på ett, eller flere virkemidler, eksempelvis event, sosiale media, PR, massekommunikasjon, design, pris og distribusjon. Det viktige er ikke mediekanal eller kommunikasjonsdisiplin, men evnen til å dokumentere en klar og beviselig sammenheng mellom innsats og effekt. Effekten skal videre dokumenteres og tilbakeføres til den forretnings- og markedsføringsmessige målsetting som er grunnlaget for arbeidet.
Gjør det klart og tydelig – disponer caset slik:
Hva skal sendes inn:
En rød tråd:
Med tanke på vanskelighetsgrad vil juryen bedømme dette ved hjelp av spørsmål av typen:
Casene evalueres etter følgende bedømmingssystem:
25% av total antall poeng – Strategisk utfordring og målsetting: Vanskelighetsgraden i utfordringen samt klare målsetninger. Innsikt: Innsikt om målgruppen, markedet, merket og kjøpsstien som åpenbarer et vekstpotensiale/økt etterspørsel i målgruppen.
25% av total antall poeng – Idé, kreativitet og uttak av strategien.
50% av totalt antall poeng – Resultatene
Vis og bevis en forandring
Søk mot toppen av effektpyramiden
Ofte har man en målsetning som befinner seg lengre ned i effektpyramiden (type kjennskap, kunnskap, forsterke assosiasjoner, kundetilfredshet, prøving, med mer). Forsøk da likevel å vise hvordan markedsarbeidet caset beskriver leder annonsøren nærmere de økonomiske og “harde” effektparameterne (salg, besøksfrekvens, priselastisitet, lønnsomhet). Ved holdningskampanjer vil det ofte være vanskelig å “regne hjem” effektene i kroner og øre. Det vil juryen ta hensyn til. Da vil andre relevante effektparametre vektlegges.
Har du en medieplan – ta den med
Såfremt man har brukt betalte medier. Dette gjør det enklere for juryen å bedømme resultatene i lys av medieinnsatsen/mediekjøpene. Ofte er en effektfull kampanje skapt av kreativ og smart mediebruk.
Samarbeid – utnytt hverandre
De beste casene er ofte et resultat av et godt samarbeid mellom byråer, mediebyråer, medier, salgskanaler og kunde. Utnytt hverandre! Hver part sitter på verdifull informasjon som ofte må settes sammen for å gi et helhetlig bilde av markedsføringseffektene.
Ekstraordinære effekter oppnås gjennom ekstraordninære løsninger
Kreativitet i ANFO effekt er både kreativitet i strategiarbeid, utforming, budskap og/eller i mediebruk og valg av kjøpskanaler.
Indekser gjerne tallene
Ofte vil man ikke oppgi reelle tallstørrelser av konkurransemessige hensyn. Bruk da indekserte tall på skala fra 0-100.
Vær tydelig og presis
Jo tydeligere målene fremkommer, jo enklere er det for juryen og større sjanse for å lykkes i konkurransen!
Husk - Juryen har ikke detaljkunnskap
Sett derfor målene og effektene i en sammenheng som gjør det enkelt å forstå hvorfor dette er et godt case!
Skill mellom prosent og prosentenheter
En økning fra 50% til 60% er ikke en økning på 10% men 10 prosentpoeng. Prosentuelle forandringer er ofte mer egnet til sammenligning enn endring i prosentenheter.
Angi hvilken base prosentandeler er beregnet av
Skriv f.eks. “70% av de som ble eksponert for annonsen har prøvd produktet”, ikke “70% har prøvd produktet”.
Jury
De er satt sammen av kompetente representanter fra annonsører, reklamebyråer, høyskoler, mediebyråer og spesialistbyråer. Hver jury ledes av en nøytral juryleder. Strenge habilitetskrav følges. Med en slik spredning og dybde i kompentansen vil juryen evne å se caset fra ulike vinkler.
Alle caseforfattere vil i etterkant av konkurransen motta en tilbakemelding fra juryen. I tillegg vil du i etterkant av konkurransen få et tilbud om møte representanter i juryen hvor man går gjennom styrker og svakheter ved bidraget.
Hvordan premieres vinnerne?
Gull, Sølv og Bronse
Disse deles ut i hver kategori.I tillegg vil et visst antall cases bli belønnet med ANFO Effekt diplom. Alle vinnere i årets konkurranse presenteres på vår fest og prisutdeling. Juryen kan etter egen vurdering kåre en Grand Prix.
Arbeidet skal ansees som å være faglig interessant, svært veldokumentert, kreativt utført og inspirasjonsrikt.
Det vil ikke offenliggjøres noe form for short list eller nominasjonsliste i forkant av prisutdelingen.
Samtlige bidragsytere/cases vil motta “deltaker diplom” med jurybegrunnelse.
TNS Innsiktspris
I tillegg ønsker TNS å hedre cases som har utvist svært godt innsiktsarbeid.